Честит 24 Май!

Май 24, 2009 | Раздел: Събития

"Върви, народе възродени, към светла бъднина върви!"
Под звуците на духовата музика в Деня на красивия празник на българската просвета и култура и на славянската писменост ученици и учители участваха в празнично шествие из улиците на Сатовча. Поднесоха венци пред паметника на Светите братя Кирил и Методий в двора на училището, както и в двора на църквата "Св. Неделя" в центъра на селото, където през 1893 се е помещавало светското училище в Сатовча.
Настоящият празник бе специален за възпитаниците училището в Сатовча. Облечени в красиви ученически униформи, първите в историята на училището след демократичните промени, те сияеха в своята свежест и младост. За първи и последен път в униформи бяха и нашите зрелостници, които напуснаха училищния праг, но този ден те ще носят винаги в сърцата си.
След тържественото шествие, на площада в центъра на селото бе организирана официална празнична програма. Като гости присъстваха Кметът на община Сатовча – д-р Арбен Мименов, г-н Илия Маламишев – главен секретар в Общинска администрация, Гергана Димитрова - председател на Училищното настоятелство, Бисер Ушев - председател на читалищното настоятелство, бивши учители, общественици и интелектуалци. Програмата бе тържествено открита с издигане на националното знаме от Кмета на община Сатовча, асистиран от отличниците на випуска: Атидже Джуджева, Миглена Кислева и Тодор Янев.
Празнично слово към ученици, учители, родители и общественост произнесе Директорът на училището – г-н Исмет Ушев. Училищното ръководство награди випускниците с отличен успех с календари, книги и др.
На 24 май завършват първата година от обучението си и малките първокласници. За вече придобитите им умения да четат и пиша, благодарение на своите учители, г-н Исмет Ушев ги удостои с книжки – народни приказки, които да бъдат едно от заниманията им през дългата лятна ваканция.
Общинският кмет също не пропусна да поздрави всички присъстващи по случай празника, да награди 18–те отличника от випуска, да отправи най-добри пожелания.
На просветния празник ученици, показаха рецитаторски умения, вдъхновиха наблюдаващите с песента "Една българска роза". Особена еуфория предизвика етнокомпозицията, първата от този род музикални композиции. Тя бе подготвена от г-жа Биляна Хаджиева – учител и г-жа Катерина Коджаманова – секретар на читалище Сатовча. Етнокомпозицията включваше български, ромски, руски и турски танци и е дейност по проект "Подобряване на мултикултурната среда в училището и детската градина на с. Сатовча", финансиран от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" към Европейски социален фонд. На идеята за реализирането й и танцьорските умения на участниците се възхитиха всички присъстващи.
Програмата, посветена на Деня на българската просвета и култура, завърши с изпращане на абитуриентите с училищното знаме, преподавателите и класните им ръководители – Аксиния Айролова, Велика Ролева, Зара Кавракова, Райка Славчева, които ги подкрепяха и окуражаваха през гимназиалния етап на обучение. Вълнение се четеше в сълзите на очите им, а в прегръдките с учителите изразяваха своята признателност към тях. Училището изпрати 60 абитуриенти.
На празничното хоро се хванаха зрелостници, ученици, учители, гости на тържеството. За пореден път Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост бе отбелязан подобаващо. А вечерта сатовчанските абитуриенти направиха модна фиеста в красивите си бални рокли и костюми в центъра на селото, след което се отправиха в хотелски комплекс "Дъбраш", за да отбележат незабравимата си абитуриентска вечер. Завършването на средното си образование увенчават с няколкодневна екскурзия на българското черноморие съвместно с абитуриентите от СОУ – с. Кочан.Снимки

Честит 24 Май Честит 24 Май Честит 24 Май Честит 24 Май Честит 24 Май
Честит 24 Май Честит 24 Май Честит 24 Май Честит 24 Май Честит 24 Май
Честит 24 Май Честит 24 Май Честит 24 Май Честит 24 Май Честит 24 Май
Честит 24 Май Честит 24 Май Честит 24 Май Честит 24 Май Честит 24 Май

Разгледай галерията със снимки

Начало на страницата